Jak stahovat z internetu software, hudbu a filmy? – zpracování stažených dat

DownloadOd minule jsem se naučil stahovat. Co ale dělat, když je ten soubor ve formátu, s kterým jsem se nikdy nesetkal? Poradím, vysvětlím a kdyžtak se ptejte…

.

Formáty

V dnešní době se rodí nové formáty souborů jako houby po dešti. Každý programátor si ke svému programu vymyslí nový, aby nemusel zdlouhavě zkoumat již vytvořené typy (pouze můj odhad, ale zřejmě na tom něco bude).

Typy souborů a jejich řešení

*.exe – standardní spustitelný program. Myslím že poklikání myší funguje vždy.
Pokud se však nejedná o zákeřný virus, který jste si omylem (schválně) stáhli.

Obrazy disků

Pokud se setkáte s následujícími koncovkami souborů (níže v seznamu) většinou se dají otevřít v programu Alcohol 120%.

  • *.iso
  • *.cue – Cue-sheets Image File
  • *.ccd – CloneCD Image File
  • *.bin – Binary Image File
  • *.mds – Alcohol 120% Image File
  • *.nrg – Nero Image File
  • a další

Komprimované soubory

Komprimované soubory jsou ideální na sdílení dat přes torrenty. Zmenšují velikost výsledného torrentu, což ocení lidi s datovými limity a netrpělivou náladou. Většina souborů se dá otevřít pomocí WinRARu (česky) nebo WinZipu (česky).

  • *.zip
  • *.rar
  • *.r00, *.r25 … *,r00 a *.rar – Při takovém seznamu rar souborů použijte WinRAR a otevřete základní soubor s příponou *.rar. Tento formát souborů je rozdělený na určité velikosti. Zpravidla je toto řešení použito, aby se nestahovaly veké soubory. Windows totiž můžou nečekaně ukončit stahování velkého souboru a potom vám nezbývá nic jiného, než začít znovu. Toto řeší výše zmíněné dělení na soubory o menší velikosti.

Video soubory

Většina video souborů se dá otevřít pomocí Windows Media Playeru. Jsou však formáty, s kterými si jen tak neporadí.

  • VIDEO_TS nebo AUDIO_TS – jedná se o formát pro stolní DVD přehrávače. Veškeré problémy však vyřeší Cyberlink PowerDVD, nebo také BSPlayer.

GOM Player

GOM umí spousty formátů. Velice jej doporučuji. Zatím se mi v něma otevřeli snad všechny možné stažené video soubory. Nainstaluje si sebou i kodeky, takže nic nemusíte řešit. Umí tyto formáty: AVI, MPEG, MPG, DAT … a spousty dalších

VLC Player

Graficky sice méně propracovaný natož výborný přehrávač, mnohdy i lepší než GOM Player. Doporučuji taktéž nainstalovat.

Titulky k filmům

Kde je najít a jak je použít? Titulky k filmům naleznete například na následujících stránkách:

  • Titulky.com – po jednoduché registraci jsou filmy dostupné hned po vydání
  • Open Subtitles – sice trochu zmatené, ale dají se najít titulky i v jiných jazycích, než v češtině
  • více jich neznám a nikdy jsem jiné nepotřeboval. Kdyžtak google(název filmu +srt nebo +sub a něco to najde)

Titulky hledejte nejdříve podle názvu filmu(logicky) a pak, vybírejte podle počtu CD, podle velikosti filmu (na disku) a podle názvu torrentu. Díky tomu se Vám titulky nebudou předbíhat o minutu a nebo opačně. Pokud by tam vaše verze nebyla, GOM Player umí posouvat čas titulků (ostré šipky na klávesnici).

Aby se Vám titulky spouštěly automaticky k filmu (avi apod.) je nejlepší přejmenovat titulky na stejný název, jako je název filmu. Příklad: název filmu je: ,,Číslo pět žije.avi“ a titulky: ,,Titulky(32123423).srt“. Přejmenuji tedy titulky na ,,Číslo pět žije.srt“. Původní koncovka musí být zachována. Pokud se Vám i přesto nenačtou, většinou je stačí chytnout  a přetáhnout na okno filmu a ony se načtou 🙂

Závěrem …

Bych chtěl jenom říct, že se mi zde samozřejmě nepodařilo shrnout veškeré možné formáty, ale pokud nevíte, zeptejte se, a určitě se s tím bude dát něco udělat.

Pokud máte nápad na návod nebo tutoriál, prosím pište sem. Děkuji.