Jak stahovat z internetu software, hudbu a filmy?

DownloadNikdy jste neměli potřebu stahovat, ale když už i ten Franta od vedle stahuje, tak to musím zkusit taky? Tak to jste tady správně. Jednoduchý návod, jak stahovat pomocí Torrentů. Článek zasvěcuje začátečníky do úplných začátků s používáním torrentů a patřičných programů.

Každý začíná a každý je ze začátku BFU. Ukážu vám malý návod jak se dá stahovat z internetu pomocí Torrentů. Předem říkám, že to není tak legální jak se může zdát a musíte ctít autorské zákony!

Jak najít film, hudbu, software nebo obrázky?

Seznam stránek, kde se dá najít to, co potřebujete:

Jak najít a vybrat?

Rozebereme si podrobněji stránku IsoHunt. Klikněte do políčka vyhledávání a napište klíčové slovo pro vyhledání. Např. Borat. V tabulce vidíte hned v prvním sloupci stáří Torrentu a za ním jméno torrentu. Pokud odpovídá jméno, hledáme dále v řádku. Ve sloupci „S“ nebo-li seeders je počet lidí, kteří mají doma stažený celý soubor o který máte zájem. Další sloupec „L“ leeachers je počet lidí, kteří to stahují. Čím více S tím lépe. Když ale S nebude vyplněno, znamená to, že soubor není k dispozici a tak by jste na stažení mohli čekat i rok a pořád nic 🙁

Další rozhodující faktor by měla být velikost souboru. Pokud hledáte celovečerní film a má velikost 5 MB, tak se většinou jedná o nějaký virus nebo něco jiného a to doporučuji nestahovat! Když ale vidíte velikost CD(700 MB) nebo DVD(4,6 GB), o virus zřejmě nepůjde.

Jestli už máte důkladně vybráno, klikněte na patřičný řádek tabulky a řádek se rozbalí. V rozbalené části nalezente veškeré informace, které jsou dostupné. Obsah torrentu(soubory, adresáře), seznam trackerů a další. Seznam trackerů je seznam serverů, pomocí kterých se dá torrent stahovat.

Nyní byste mohli kliknout na „Download .torrent“, ale počkejte s tím ještě chvíli. Povíme si co dál a potom se vrátíme k tomuto kroku.

Instalace software na stahování torrentů

Částečný seznam programů na stahování torrentů:

Doporučuji BitComet, neboť má docela jednoduché ovládání a „zbytečně se nevyptává“ na detaily, pokud nechci.

Stáhněte si BitComet a nainstalujte. Neměly by jste mít sebemenší problém. Pokud ano, napište do komentářů.

Nyní se můžeme vrátit na stránky IsoHunt.com a kliknout na „Download .torrent“.

Práce s programem BitComet

Po kliknutí na výše zmíněný odkaz by se měl program sám aktivovat (po vybrání „otevřít“ v dialogovém okně stahování) a přidat soubor mezi stahované torrenty. Pokud ne, uložte si jej na disk a v BitComet klikněte na ikonku „Otevřít“ a otevřete stažený torrent soubor.

Stahovaný torrent můžete libovolně pouštět, pozastavovat a zastavovat jak je libo. Na řádku stahovaného torrentu naleznete jak jeho jméno, tak i velikost, procento stažení, aktuální rychlost stahování (download) a nahrávání (upload) dalé potom odhadovaný čas stahování, počty zdrojů a klientů (Seeders a Leechers), životnost a další.

Nyní nás bude zajímat životnost. Životnost počítá, jaká je šance, že vám torrent „umře“ a nebude již možné stahovat. Životnost se počítá z počtu Seedů a Leečů. Při životnosti menší než 100% daný torrent stáhnete jenom zčásti. Při 100% soubor poskytuje jenom jeden člověk a ten když se neodpojí, tak vás nechá torrent stáhnout. Když máte více jak 100%, tak není nic potřeba řešit a stahujte co to dá 🙂

Problémy:

Stahovaný torrent se stahuje hrozně pomalu a vypadá to na několik dní.

Buď máte pomalý internet a nebo spíše jste si vybrali špatný torrent, který aktuálně téměr nikdo nesdílí. Buď si najděte podobný torrent, který by vám také vyhovoval, nebo čekejte, třeba se někdo připojí a zrychlí se to časem samo.
Také někdy pomáhá pustit více upload, některé Torrentové programy jsou nastaveny tak, že lidem co to nesdílejí nic neposílají.

Problém s oranžovým vykřčníkem. Nebo-li naslouchací port.

Problém je v tom, že Váš router(věc co se připojuje do internetu) nemá otevřený určitý port pro Torrenty. Na funkčnost to má malý vliv, ale i tak se dá stahovat. Pokud to chcete vyřešit, je nejlepší se dostat do nastavené routeru. Toto je však ta nejtěžší část, málo kdo má do toho přístup. Pokud ano, je třeba otevřít ten zadaný port pro internetovou komunikaci. Přidání, nastavení rozsahu portu (8000-8001 apod.).

K čemu ty porty vlastně slouží?

Lajcky řečeno … www stranky běhají po portu 80, SMTP 25, POP3 110 atd.. více na wikipedii. Každá aplikace, která používá síť nebo internet, taky používá porty. Na takovém portu on ,,naslouchá“ a čeká, až přijede nějaký objem dat(packety). A potom s tím dále dělá co potřebuje. U routeru je to podobné. Je to taky takový malý počítač, takže taky čeká a pak je posílá dále do sítě až na váš počítač, taky na ten port.

Mám staženo, co dál?

Stažený torrent najdete ve složce, kterou máte nastavenou v Možnosti->Vlastnosti->Torrent->Standardní cesta pro stahované. Pokud nevíte kde hledat, pak stačí kliknout na řádek s torrentem pravým tlačítkem->Procházet adresář pro stahované. Zpracování stažených dat se vám bude hodit později. Jen čťete 🙂

Nepsané pravidla pro stahování torrentů

  • Berte ohledy na ostatní a nechávejte zapnutý nahrávání (upload) na co nejvyšší možnou hodnotu.
  • Vytvářejte vlastní torrenty. Nelegální!
  • Po stažení torrentu se hned neodpojujte, nevhávejte torrent přístupný co nejdelší dobu.
  • a spousty dalších…

A je hotovo

Doufám, že vám článek pomůže v začátcích. Jestli se vám článek líbil, napište mi do komentářů vaše názory a připomínky. Děkuji za pozornost 🙂

Můžete si ještě přečíst můj Návod na ruikovu kostku!

Pokračování článku: Zpracování stažených dat