Total Commander – Tipy a triky

This content has been archived. It may no longer be relevant

Sepsané tipy a triky, na které jsem přišel/dočetl se v průběhu několikaletého využívání Total Commanderu.

Velikost složek

V novém vydání Total Commanderu najdeme vylepšené vypočítávání velikosti adresáře. Nyní běží na pozadí a nevytuhne vám díky tomu celý Total Commander. Tedy stačí mezerník nad složkou a už se počítá.

Pokud chcete spočítat velikost u všech složek v aktuální složce, stiskněte ALT + SHIFT + ENTER. A jelikož se počítají na pozadí, Total Commander  nevytuhne 😉

Všechny soubor z podložek

Stisknutím CTRL + B se zobrazí obsah všech souborů z podsložek, nemusíte ,,proentrovávat“ všechny složky než narazíte na hledaný soubor. Soubory pak můžete filtrovat, kopírovat, prostě cokoliv.

Výběr souborů filtrem

Pokud chcete vybrat všechny soubory stiskněte CTRL + A, to známe, ale když stisknete +(numerická klávesnice) můžete napsáním vhodného filtru vybrat jenom určité soubory. Např.: *, *.*, *.mp3, *.mp? apod.

* – zastupuje jakýkoliv znak o délce 0-nekonečno

? – zastupuje jakýkoliv znak o délce 0-1

Tyto filtry si můžete nadefinovat pro častější používání. Tedy filtr na výběr veškeré hudby, filmů nebo dokumentů.

Filtr na veškeré obrázky by mohl vypsat takto: ,,*.jpg *.png *.jpeg *.gif *.bmp“  atd.

Pokud chcete něco z označených souborů odznačit, stiskněte (numerická klávesnice), zadejte filtr pro odebírané soubory (třeba .*)

Hvězdičkou * invertujete výběr.

Porovnávání souborů i vzdálené!


Pokud chcete porovnat vícero souborů a zjistit hlavně rozdíly v obsahu těchto souborů(jako diff na unixu), potřebujete ve windows na to speciální nástroj, ale Total Commander ho už má 🙂 Tato funkce se jmenuje synchronizace složek. To je taky další věc, k čemu se dá použít.

Na levé a pravé straně si nalistujte složky, které chcete porovnat/sychnronizovat a klikněte na  ikonku v panelu ikonek.

Otevře se vám nové okno s přednastavenými adresáři k porovnání/synchronizování. Nyní můžete vybrat, jak chcete porovnávat, jestli se mají zahrnout podložky, porovnávat obsah nebo ignorovat datum a další volby. Dále můžete nastavit filtr, které soubory se mají porovnávat, třeba *.txt nebo *.php apod. Kliknete na porovnat a počkáte. V případě že se porovnává se soubory na ftp, porovnání trvá úměrně dlouho dostupné přenosové rychlosti na zvolený server.

Jakmile se soubory porovnají, můžete si vyfiltrovat (zobrazit) jen ty, které se nerovnají, nebo chybí apod. Pokud kliknete na vybraný soubor, můžete si zobrazit (CTRL + F3) obsahové porovnání souborů.

Pokud chcete složky synchronizovat a vybrané soubory chcete zkopírovat doprava či doleva, dá se tak vybrat přímo na konkrétním souboru (pravým tlačítkem) a nastavit kopírování. Pak už stačí dát Synchronizovat a počkat 🙂

Hromadné přejmenování


Velice šikovná funkcionalitka. Označíte soubory a stisknete CTRL + M nebo spustíte z menu Soubor -> Hromadné přejmenování. Pak už stačí jen nastavit vhodné parametry pro přejmenování. Doporučuji prostudovat nápovědu. Pokud přejmenovávám fotky obvykle použiji něco jako ,,[N1-5][C]“ a číslování nastavím na 3 cifry. Dá se takhle i přidat podrobnější informace o souboru, jako je datum vytvoření, atributy apod. To vše pod tlačítkem ,,[=?] Doplněk“. Např.: ,,[=tc.Datum vytvoření.Y-M-D]_[N1-3][C]“. Špatné přejmenování se dá vrátit.

Závěrem

To by snad mohlo stačit. Pokud znáte nějaké další tipy či triky na Total Commander, napište je do komentáře a já jej přidám.