Jak obejít zakázané webové stránky vládou v Turecku?

Již nějakou dobu jsem v Turecku na ERASMU a nelíbí se mi zákazy turecké vlády ohledně internetu. Přináším Vám tedy malý návod, jak obejít tyto restrikce. Pravděpodobně by měly fungovat i v jiných zemích.

První a velký problém je zakázaný youtube.com. Ani si nedokážete představit, kde všude na videa z youtube narazíte. Posledních pár dní mě to značně vytáčelo, tak jsem to vyřešil.

Malá vsuvka, youtube byl v Turecku zakázán po publikování militaristického, tedy vojenského a hlavně tajného videa, které prozradilo důvěrné informace. Po tomto zjištění vláda nařídila telekomu zakázat youtube. Lidé to tu ale běžně obcházejí a je hodně způsobů jak to obejít.

První způsob

Nastavíte si na vaší síťové kartě (wifi nebo lan) DNS servery třeba na google: primární – 8.8.8.8 a sekundární 8.8.4.4. A hned vám začne fungovat youtube.  Nemusíte se bát, rychlost internetu se nezmění. Tento způsob je nejlepší!

Druhý způsob

Je ideální jednorázové řešení. Zajdete na stránku www.ktunnel.com a zadáte adresu videa, které chcete zhlédnout.

Závěrem bych chtěl říct, že youtube není jediný zakázaný web. Pokud se pokusíte hledat něco na googlu, co se nelíbí vládě, i přes vypnutý rodičovský filtr, budete mít stále stejné výsledky jak s filtrem. Některé české stránky jsou taky zakázány. Chjo.