Capoeira (aktualizováno)

This content has been archived. It may no longer be relevant

Capoeira bývá představována jako brazilský bojový tanec bývalých otroků. V dnešní době se spíše jedná o bojový sport s pravidly, který se nedávno dostal i do České republiky.

Capoeira (kapuera)Především šlo o to, aby se dokázali ubránit bez zbraní proti zlodějům slepic, násilníkům a lupičům, a také proti zvůli bílých otrokářů. Dokonce se i cepoeirou zabíjelo! V roce 1707 byla capoeira zakázána, ale v srdci otroků přežívala dále. Tak vznikl ,,bojový tance“ s elegantními pohyby a akrobaciemi.

V průběhu let byl tento bojový tanec utlačován a následně vládou zakázán. To se však změnilo v roce 1972, kdy byla capoeira opět uznána jako bojový tanec díky člověku jménem Mestre Bimba. Mestre Bimba pak otevřel hned školu a začal capoeiru učit. Od té doby se stala capoeira velice oblíbeným bojovým sportem s pevně danými pravidly. Na žebříčku úspěšnosti sportů v Brazílii je hned za fotbalem. 😀

Tak to byla trocha historie. Poprvé jsem se o tomto bojovém umění dozvěděl v Nassfeldu při hraní PlayStation2 s Patrikem Švachem. Ladný pohyb, bravůrní akrobacie, to vše mě zaujalo. Před nedávnem jsem našel na internetu pár videí právě o capoeiře. Podívejte se také:

Capoeira mě zaujala především svojí akrobatičností, neboť jak možná nevíte, chodil jsem několik let do gymnastiky. Kdybych mohl chodit do capoeiry ve Zlíně, určitě bych chodil. Nejbližší hodiny capoeiry jsou však v Přerově a to ještě možná. Nejbližší hodiny capoeiry jsou tedy ve Zlíně – Malenovice 🙂 Martina mě moc potěšila a už mám za sebou i první tréninky. Viz. další příspěvek… Capoeira – 1. a 2. trénink.

Místa konání tréninků capoeiry:

Zlín a okolí:

  • Sobota 14:30-17:00 v Sokolovně v Malenovicích
  • Středa 18:00-20:00 v ZUŠ v Malenovicích
  • Neděle 19:30-21:00 v Otrokovicích v Gymnáziu u Spoláku(Společenského Domu)

Pokud někdo víte něco víc o capoeiře, prosím napište, děkuji.

Chcete-li zde umístit informace o Vašich trénincích, stačí napsat na mail v kontaktech. Mini reklama na Váš klub se vždy hodí, ne? 🙂

Zdroj: Wikipedia.cz