Webové tipy: Mars, Měsíc, Vyhledávač a archív webů

This content has been archived. It may no longer be relevant

Google už dlouho má na internetu alternativu ke stávajícím mapám v podobě map MěsíceMarsu.
Měsíc je dle mého názoru spracován jenom tak okrajově, aby se neřeklo. Když se však podíváte na Mars, vidíte jasný rozdíl. I přes to, že je Mars dál než Měsíc, tak má lepší mapu. Kde je potom logika?
U Marsu najdete pojmenované jednotlivé kaňony, krátery, pohoří, místa přistání a další. Celkové lépe zpracováno. Nezapomeňte vyzkoušet i přepínání mezi zobrazením.

Dále bych vám chtěl představit web, který pomůže naší paměti vzpomenout si. Většina webů na internetu nemá po celou dobu své existence stejný design a právě tohoto si všimnuli lidé a vytvořili rozsáhlé stránky Internet Archive. Zadáním internetové adresy vám bude vygenerován kalendář s daty, kdy na zadanou stránku zavítal „archivovací robot“. Vybráním data si můžete prohlídnout, jak vypadaly a fungovaly stránky před současností. Stránky mají problém s kódováním stránek v archívu, ale myslím že na vzhled to většinou nemá zásadní význam. Tak zkoušejte co to dá! Doporučuji: Seznam.cz, Atlas.cz, Centrum.cz, Quick.cz, Tiscali.cz a další projekty.

Další pěknou vyhledávací stránkou je PageBull. Vyhledávač se od ostatních známých liší tím, že vám ukazuje pouze náhledy stránek, na kterých bylo nalezeno dané klížové slovo. Tento nástroj bych doporučil třeba webdesignerům pro inspiraci. Nenajdete zde žádné nemravné stránky, asi. Hledejte vizuálně!